Oktató videók

Célok:

A koronavírus fertőzés okozta oktatási nehézségek áthidalására hoztam létre ezt az oldalt mindenki okulására. Használja bárki, akinek kedve van egy kicsit megismerkedni a modellezéssel. A videók egymásra épülnek: előbb egy nagyon egyszerű modellt építünk fel, majd ezt bővítjük és módosítjuk, hogy a legtöbb lehetőséget bemutathassam. 

A videók mindenki számára ingyenesen, szabadon, saját felelősségre használhatóak! Bár a videókat próbáltam legjobb tudásom szerint elkészíteni mégis maradhattak benne hibák! Az anyagokban lévő esetleges hibákért elnézést kérek, de az ezáltal okozott károkért semminemű felelősséget nem vállalok!


Általános ismeretek:

A modelleket a Processing MODFLOW 8.0.47 oktatási/demo verziójával elkészíthetően készítettem el, a neten megtalálható ingyenes, teljes 5.3.3. verzió (sajnos Win10 alatt nem jól fut) nagyon hasonló, szinte minden ugyanúgy működik rajta! Letöltés: www.simcore.com!

Minden videónak van egy sorszáma, az azonos témákhoz tartozó videók, táblaképek azonos sorszámúak. A sorszám haladási sorrendet is jelent, nem nagyon érdemes ugrálni! Van olyan, ahol csak modellezés van, ahol szükségesnek gondoltam van táblás magyarázat és nyilván ebből kifolyólag végső táblakép is!

A videókat - sajnos - két nyelven kell elkészítenem a magyar és az angol nyelvű oktatás miatt. Mivel nem vagyok robot a magyar és az angol videók csak nagyon hasonlóak, de nem azonosak! Sőt már látszik, hogy sokszor a címük hasonló csak!

A bakikért (amikor félrekilkkelek, félrebeszélek, a kutyáim (bele)ugatnak, stb.) előzetesen is elnézést kérek, remélem ettől függetlenül hasznos lehet a hallgatóknak a vizsgára való felkészülésben, másoknak pedig a szakmai tevékenységük során!

Fontos! A modellezéses magyar videók egy része (7-14. sorszámúak) sajnos hanghibásak  (nehezen érthetőek) voltak az első kiadásban ezeket folyamatosan frissítettem és cseréltem! A cserét követően a korábban letöltött videót és a hozzá tartozó adatállományt is cserélnetek kell! A javított videókat 2 vagy v2 számmal jelöltem!

Az oldalt folyamatosan fejlesztem! Ha bárkinek volna előremutató javaslata, azt a modflow@gmail.com e-mail címre várom!

Jó szórakozást!

Balázs

 

Magyar nyelvű videók:

000. Bevezető gondolatok

00. Bemutatkozik a Processing MODFLOW 

0. Nekirugaszkodás - elvek

1. Az első, egyszerű Processing MODFLOW alapmodell 

2. Áramvonalak rajzolása Processing MODFLOWban
(#1 videón alapul)

3. A Recharge (maradó beszivárgás) és a HFB (résfal) csomag alkalmazása Processing MODFLOWban
(#1 videón alapul)

4. A szivárgó (Drain) és a folyó (River) csomag alkalmazása Processing MODFLOWban (#1 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

5. Video #5: A modell háromdimenzióssá alakítása és általános peremfeltételek (GHB) alkalmazása alkalmazása Processing MODFLOWban (#1 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

6. Áramló talajvíz és interpoláció alkalmazása Processing MODFLOWban
(#5 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

7. Valós depressziók meghatározása és áramló talajvíz és inaktív zónák léte esetén (#6 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

8. Zónák alkalmazása és folyók megadása törésvonalakkal
 (#6 videón alapul)

9. Modellgeometria megadása fúrási pontok adatai alapján (#6 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

10. Tranziens (nem permanens) modell építése (#9 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

11. Folyó árvízének követése tranziens (nem permanens) modellel Time-variant Specified Head elemekkel
(#10 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

12. Függőleges szelvény menti áramlás vizsgálata – Tóth-féle egységmedence (1963) szimulációja Magyarázat  Táblakép

13. Transzportmodell építése

14. Transzportmodell finomhangolása (#13 videón alapul)

15. Transzportparaméterek keresése a neten

999. Zárszó

 

Pár további ötlet (ha lenne rá időm, vagy ha bárki megcsinálja felrakom!)

- Szivárgási sebességtérkép készítése

- Esetek összehasonlítása különbséggel vagy arányképzéssel

- Reaktív transzport számítása (Klórozott szénhidrogének)

 

Angol nyelvű videók