Oktató videók

Fontos! A modellezéses videók egy része sajnos hanghibás (nehezen érthető) ezeket folyamatosan frissítem és cserélem! A cserét követően a korábban letöltött videót és a hozzá tartozó adatállományt is cserélnetek kell! A javított videókat jelölöm, amint nekiláttam!

A koronavírus fertőzés okozta oktatási nehézségek áthidalására hoztam létre ezt az oldalt mindenki okulására. Használja bárki, akinek kedve van egy kicsit megismerkedni a modellezéssel. A videók egymásra épülnek: előbb egy nagyon egyszerű modellt építünk fel, majd ezt bővítjük és módosítjuk, hogy a legtöbb lehetőséget bemutathassam. 

A videók mindenki számára ingyenesen, szabadon, saját felelősségre használhatóak!

A modelleket a Processing MODFLOW 8.0.47 oktatási/demo verziójával elkészíthetően készítettem el, a neten megtalálható ingyenes, teljes 5.3.3. verzió (sajnos Win10 alatt nem jól fut) nagyon hasonló, szinte minden ugyanúgy működik rajta! Letöltés: www.simcore.com!

A videókat egyelőre a Miskolci Egyetem egyik FTP szerverén tároljuk most, a letöltésekhez egy jelszóra és egy felhasználónévre van szükség, amit az összes hallgatónak elküldtem a Neptunban. A szerver címe ftp://193.225.60.133/ ahol a  GWFlow_Modeling könyvtárban lesznek az angol anyagok, az adatállományok pedig a GWFlow_Modeling_datasets könyvtárban (Figyelj, mert a kisbetű és nagybetű nem mindegy!). A magyar anyagok a Hidrodin_modellezes könyvtárban vannak!  Itt törölni, módosítani nem tudsz csak letölteni! 

A felhasználónevet és password-öt Neptunban elküldtem Nektek, de párhuzamosan elkezdtem felrakni az anyagot egy erre a célra csinált Google Drive-ra, hogy a dolog elérhető legyen akkor is, ha mindenféle mondvacsinált okokból (Moodle alkalmazások zökkenőmentes futtatása) az FTP szerverek elérését korlátoznák (ahogy erre már egy egyetemi körevél utalt) Az alábbi listákon a linkek (ha lesznek) majd a Google Drive-ra fognak mutatni... A Drive-ról való letöltéshez nem kell jelszó!

A magyar nyelvű videókat feltöltöttem! Keressétek meg a kurzus könyvtárát   a szerveren és töltsétek le! A Magyarázatok könyvtárban vannak táblás magyarázó dolgok, a Modellezések könyvtárban pedig amit csinálok Modflowban. A Táblaképek könyvtárban vannak a fotók a végső táblaképről (ezt nyilván a "pedagógusok" elrettentő példaként fogják az oktatástechnikai óráikon használni!).

Minden videónak van egy sorszáma, az azonos témákhoz tartozó videók, táblaképek azonos sorszámúak. A sorszám haladási rendet is jelent, nem nagyon érdemes ugrálni! Van olyan, ahol csak modellezés van, ahol szükségesnek gondoltam van táblás magyarázat és nyilván ebből kifolyólag végső táblakép is!

A videókat - sajnos - két nyelven kell elkészítenem a magyar és az angol nyelvű oktatás miatt. Előbb az angol nyelvűekkel kezdem, feltételezve, hogy több érdeklődő magyar tud angolul, mint külföldi, aki érti a nyelvünket... Előbb utóbb szeretném az összes videót mindkét nyelven elkészíteni. Mivel nem vagyok robot a magyar és az angol videók csak nagyon hasonlóak, de nem azonosak! Sőt már látszik, hogy a címük hasonló csak!

A bakikért (amikor félrekilkkelek, félrebeszélek, a kutyáim (bele)ugatnak, stb.) előzetesen is elnézést kérek, remélem ettől függetlenül hasznos lehet a hallgatóknak a vizsgára való felkészülésben, másoknak pedig a szakmai tevékenységük során!

Hamarost felrakom az állományokat egy Google Drive-ra is és akkor a szélesebb publikum részére is szabadon hozzáférhetővé válik! Amint a linkek alább megjelennek, az azt jelenti, hogy a Google Drive él és virul!

Az oldalt folyamatosan fejlesztem! 

Jó szórakozást!

Balázs

 

Magyar nyelvű videók:

000. Bevezető gondolatok

00. Nekirugaszkodás - elvek

0. Bemutatkozik a Processing MODFLOW 

1. Az első, egyszerű Processing MODFLOW alapmodell 

2. Áramvonalak rajzolása Processing MODFLOWban
(#1 videón alapul)

3. A Recharge (maradó beszivárgás) és a HFB (résfal) csomag alkalmazása Processing MODFLOWban
(#1 videón alapul)

4. A szivárgó (Drain) és a folyó (River) csomag alkalmazása Processing MODFLOWban (#1 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

5. Video #5: A modell háromdimenzióssá alakítása és általános peremfeltételek (GHB) alkalmazása alkalmazása Processing MODFLOWban (#1 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

6. Áramló talajvíz és interpoláció alkalmazása Processing MODFLOWban
(#5 videón alapul) Magyarázat  Táblakép

7. Valós depressziók meghatározása és áramló talajvíz és inaktív zónák léte esetén (#6 videón alapul)

8.

Még jönnek!

 

Angol nyelvű videók:

Video #0. General features of PM - introduction

Video #1. Building a simple model in PM 

This video shows how to build a simple steady state model with a production well and two injection wells in a single layer phreatic aquifer. It shows how to: make and refine grid; use local coordinate systems; define fixed head boundaries, hydrogeological parameters; define a parameter of one cell, and how to copy it into other elements; define the matrix elements of a homogeneous field (reset matrix); use the well package; make a contour map of any input data-field or the resulted vaues; and finally how to run MODFLOW model and what are symptoms of convergence of iterative solutions

Video #2. Drawing pathlines from and to the wells based on Video #1

This video shows the usage of PMPATH software to draw pathlines and to make forward and backward particle tracking using single particles and particle sets

Video #3. Building a 3D steady state model with recharge from precipitation and a horizontal flow barrier (slurry wall, impermeable retaining wall., etc.) based on Video #1. 

Video #4. Adaptation of rivers and drains to models based on Video #3. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #5. Using General Head Boundaries (GHB) instead of Fixed heads based on Video #3. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #6. Implementation of GW Flow (horizontal hidraulic gradient) into the model based on Video #3.

Video #7. Application of inactive zones and using the import results command to determine real drawdowns based on Video #6. 

Video #8. Defining zones instead of homogeneous parameter fields based on Video #5.

Video #9. Using interpolations, building irregular 3D  geometry based on Video #3. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #10. Building a transient model with observation wells, making animations. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #11. Using time variant specified heads to simulate a river flood based on Video #10. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #12. Building  a model of vertical profile - Joe Toth's Unit basin model Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard.

Video #12 nested . Building  a model of vertical profile - Joe Toth's Unit basin model with nested flow regime (based on Video #12)

Video #13. Building a multi-species transport model with three different  contaminants , different source types. Natural migration of contaminants. Some explanation on whiteboard and a screenshot of the whiteboard (planned but still missing).

Video #14. investigation of remedial strategies I. (slurry-wall and slurry wall with well) based on video #13

Video #15. investigation of remedial strategies II. (active well line, drain). the use of water budget calculator based on video #13