Modellezési gyakorlatok

Erre az oldalra kerülnek fel az alábbi tárgyak anyagai

2022/2023. I. félév (ősz)

Modellezési gyakorlatok BSc - Hidrodinamikai modellezés BSc

Kedves Hallgatók!

A hidrodinamikai modellezéssel kapcsolatos órákat jelenléti oktatás keretében tartjuk meg. Az órák helye:  A/4 fszt. KGI könyvtár (bejárat az adminisztráció felől).  A személyes (jelenléti) oktatástól függetlenül az oldalon található anyagok jelentik az oktatás törzsanyagát!


Itt egy rövid videó arról, hogy mit is kezdjetek ezekkel az anyagokkal, én hogyan csinálnám, stb... Katt a Prológus videóra!


Alapvető információk a kurzus anyagaival kapcsolatban:

AMINT A MOODLE (és én is)  KÉPES LESZ  AZ ILYEN JELLEGŰ TANANYAGOT KEZELNI, AKKOR AZOK ODA KERÜLNEK FEL, MINDADDIG AZONBAN KÉREM A www.gama-geo.hu HONLAP (https://www.gama-geo.hu/modellezesi-gyakorlatok/)  HASZNÁLATÁT!

A honlapra többféle (tan)anyag kerül(t) fel:

  • Néhány bevezető elméleti alámnondásos prezentáció video formájában a modellezésről általánosságban
  • Videók, melyek bemutatják az a szoftverkörnyezetet, amit használni kell, ezen belül is a telepítést, a program felépítését és legfontosabb eszközeit
  • Rövid videók, melyek bemutatják a szoftverrel végzett egyes lépéseket összhangban a gyakorlati jegy megszerzési követelményekkel)
  • Hosszabb videók, melyek  egy-egy probléma megoldására alkalmas modell lkészítését mutatják be
  • "Wish-list" , ami egy felsorolás azokról, amit a hallgatónak a félév végén a szoftverrrel tudnia kell megcsinálni
  • Házi feldatok kiírásai (A félév végén le kell adni a házi feladatokat egyfelől digitális formában PDF fpormátumban, illetve a megoldás során született adatállományokat is tömörítve)

A kapcsolódó honlap-oldalak:

Elméleti videók 

PM8 kezelése rövid videók 

Hosszabb, a feladatok megoldását bemutató videók 

Tananyagok, kapcsolódó szakirodalom 

A felkészülést segítő tudnivalók listája 

Házi faladatok

Kicsit bővebb szakirodalmi lista 

Az értékelésről 

Katalógus - a kurzus jellegéből és  alétszámból fakadóan - nincs! A félév során konzultáció az orák szünetében, előtte vagy utána lesz, amikor a házi feladatokkal kapcsolatos és egyéb kérdésekkel lehet zaklatni! Egyébként érdemi kérdéseket e-mailben lehet feltenni (modflow@gmail.com), amikre válaszolok!

Konzultációs elv: Feladattal kapcsolatos rövid, értelmes kérdésekre e-mailben válaszolok. Úgy fogalmazzad meg, hogy érteni lehessen. Ilyenkor töbnyire csak egy kis kezdőlöket kell és már megy is tovább a dolog, amit általában tudok szolgáltatni. A jobb érthetőség érdekében küldjél képet, magyarázatot, esetleg tömörített állományt!  Értelmetlen kérdésekkel (nem tudom/nem lehet megcsinálni, segíts má'!, stb.) nem foglalkozom!

A félév végén egy önálló feladatot kell megoldani, és ennek a sikeres  feladatmegoldásnak és a házi feledatok minőségének alapján történik az értékelés. Akinek nem sikerül, az addig utógyakozik, amig meg nem tudja  a feladaltot önállóan csinálni... (Ezért van értelme a feladatok otthoni önálló megoldásának...)

Aki nem adja le a hivatalos élévi határidőig a feladatokat annak nem tudok aláírást adni! Kérem vegyétek figyelembe, hogy akinak a tárgy hivatalosan a 7. félévben került meghirdetésre, így "rövid féléves" minősítésű, azaz a végzős hallgatókra vonatkozó határidők (félév vége: 2022. november 4.) alkalmazandóak rá! A többieknek a kurzus 2022. december 9-éig tart.

Feladatleadás: A feladatok során kapott adatállományokat hallgatónként és feladaltonként rendszerezve kérem a félév végén leadni (e-mail: processing.modflow@gmail.com)! A megoldás során készített grafikákat, rövid magyarázattal együtt PDF-ben kérem egyszerűsített szakvélemény formában (cím, mi volt a feladat, mik az eredmények (ábrán is bemutatva) és rövid összefoglalás az eredményekről (megállapítások, problémák, stb.), dátum, aláírás)  a megbeszélt időpontig leadni! A PDF nem helyettesíti az adatállományokat és viszont!!!. Minden leadott állománynak egyedi neve legyen, ami alapján a szerző azonosítható! Nem tudok 20 db hazi1 nevű pdf-fel mit kezdeni (köszi)! Mivel nagyok az állományok, ezért a feladatot el lehet küldeni linkben is, ami  esetén kéretik hozzáférést biztosítani, lehetőleg bármely e-mail címről. Ha letöltöttem vagy a feladatot megkaptam küldök egy rövid nyugtázó levelet, szóval olyan nincs, hogy elküldted  és nem kapom meg, mert addig nálatok pattog a labda, amíg meg nem kapjátopk a nyugtázó válaszlevelet! 


Az időbeosztásról 

Kérem vegyétek figyelembe, hogy külsős vagyok, igen hektikusan vagyok az egyetemen... ha valamiért bemegyek, akkor valószínűleg valamilyen egyéb dolgom van ott. A hétfői napokon viszont az alapvetően a "dolgom", hogy veletek foglalkozzam, kérem ide koncentrálni a konzultációkat, ha lehet!


Az elérhetőségeim:

  • modflow@gmail.com
  • A/4 fszt. 34. (mivel nem vagyok sem fő-, sem részfoglalkozású az egyetemen, ennek esélye limitált)
  • illetve kultúrált módon használva a gama-geo.hu honlapon megadott elérhetőségek bármelyike!

 

A videókról:

Az videók a modellezés elméleti és gyakorlati részeit mutatják be, illetve azokon a házi feladatokra és az önálló feladatokra nagyon hasonlító feladatokat oldok meg, miközben megpróbálom elmagyarázni, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. A megértéshez alapvető hidrogeológiai és szivárgáshidraulikai ismeretek szükségesek (ezekkel elvileg rendelkeztek)! A videókban előfordulhatnak bakik, egyéb hiányosságok, ezért előre is elnézéseteket kérem!


A szoftverről és telepítéséről

Az kurzus során egy szoftvert (Processing Modflow v8.0) használunk, aminek telepítésére vonatkozó videót is csináltam.  A szoftvert telepítsed magadnak és ne az asztalra, ne a dokumentumok könyvtárba, ne a saját mappáidba, hanem valahova a gyökérkönyvtár közelébe. ÉKEZETET a könyvtár vagy szülőkönyvtár nevében csak akkor használj, ha mazochista vagy!!! (Gyk.: ez azt jelenti, hogy ne használj ékezeteket!)

A használt szoftver: Processing MODFLOW v8.0 for Win10 oktatási/demo freeware!

Elvileg használható a Processing MODFLOW for Windows 5.3.3 freeware is, de több okból is javaslom a v8.0 használatát! A honlapon találhatóü PMX és PM11 más felépítésű, kérem ne azt töltsétek le!

Letölthető a www.simcore.com honlapról. Az 5.3.3 verzió teljes, ingyenes, de Win10 alatt vacakul működik, akinek szüksége van rá, tőlem megkaphatja. A v8.0 ingyenes verziójához a szerző egy "PMFV8 – YQFGE – TXTJX – A57BJ – 4KXMT" kódot publikált és Public domain minősítésűvé tette, amit a Help/Register PM menüben kell beírni. Ha nem írtok kódot, akkor a szoftver limitált, 3 réteget, rétegenként 2000 cellát és összesen 5000 elemet kezelő, demo verzióját használjátok... Kéretik regisztrálni a szoftvert!  Installálásnál az alapértelmezéseket célszerű elfogadni!

 

Sok sikert a tárgy teljesítéséhez!

Köszönöm!

Balázs