Modellezés (Levelező)

Erre az oldalra kerülnek fel a Hidrodinamikai és transzportmodellezés MSc levelező tárgy anyagai


1. Általános tudnivalók

A hidrodinamikai modellezéssel kapcsolatos órákat on-line Google Meet segítségével tartom a meghirdetett időpontokban. Az órák előtt minden alkalommal a Neptun rendszeren keresztül küldöm a belépési kódot el. 

Az órákon a modellezés elméleti részeit beszéljük meg és közösen az önálló feladatokra nagyon hasonlító néhány feladatot oldunk meg, miközben tisztázzuk, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. A megértéshez alapvető hidrogeológiai és szivárgáshidraulikai ismeretek szükségesek!

Akinek ez a tudás hiányzik, javaslom a tananyagok menüpontok alatt elérhető műveket! 

Több módon lehet értelme a dolgok követésének:

1. Figyelsz, megérted, otthon kipróbálod és megcsinálod az önálló feladatot még ameddig emlékszel mindenre!

2. Megpróbálod követni a dolgokat és gépen utánozni... Ehhez nagyon kell figyelni, gyorsnak is kell lenni... Csak a legjobbaknak javasolt!

Az órák után az általam gyártott állományok is elkérhetőek!

szoftvert előre telepítsed magadnak és ne az asztalra, ne a dokumentumok könyvtárba, ne a saját mappáidba, hanem valahova a gyökérkönyvtár közelébe. ÉKEZETET a könyvtár vagy szülőkönyvtár nevében csak akkor használj, ha mazochista vagy!! Idén a Processing Modflow v8.047 verziót használjuk, ezt telepítsed! (www.simcore.com honlapról)

Teljesítés:

katalógus, ha van (ha lenne), a pozitív diszkrimináció eszköze a végső elbírálásnál, a katalógus miatt kérem, hogy senki se járjon órára, csak ha úgy érzi, hogy számára értelme van annak, hogy ott legyen!

Aláírás feltétele: Modellek leadása a megadott formában és tartalommal papíron és digitálisan is. Mivel levelező képzésben vagytok, figyeljetek rá, hogy minden meglegyen, nem könnyű utólag pótolni a hiányzó dolgokat!

Vizsga: mindenkinek élesben kell önállóan egy modellt összeraknia, akinek nem sikerül, az addig próbálkozik, amig meg nem tudja csinálni... (Ezért van értelme a feladatok otthoni önálló megoldásának...)

Konzultáció: Feladattal kapcsolatos rövid, értelmes kérdésekre órák közben, a szünetben, hosszabb, de értelmes kérdésekre az órák után  válaszolok. Értelmetlen kérdésekkel (nem tudom/nem lehet megcsinálni, segíts!, stb.) nem foglalkozom! Egyébként e-mailben lehet tőlem kérdezni, küldhettek komplett adatállományokat is, hogy rá tudjak nézni és akkor valószínűleg tudok válaszolni!

Időbeosztás: Kérem vegyétek figyelembe, hogy külsős vagyok, igen hektikusan vagyok és nem főállásban foglakozom az oktatással, ezért nem tudok mindig és azonnal reagálni!

 

Vizsga 

A vizsgák sikerességének érdekében felraktam egy példa-vizsgafeladatot: vizsga_03d.docx

Ehhez hasonló megoldását láthatjátok itt (a video az angol hidrogeológusképzéshez készült, ezért angol alámondásos, bocsánat!)

Az eddigi vizsgák sikertelensége okánkészítettem egy listát, hogy miknek érdemes utánanézni! Problémalista vizsgához: problemalista.pdf

Az on-line vizsgák előtt a szabályok elfogadásáról nyilatkozni kell. A nyilatkozatot a vizsga előtt kérem aláírva szkennelve visszaküldeni, vagy a szöveget egy saját-e-mail címről küldött levélbe másolva gépelve aláírtan visszaküldeni a vizsga előtt a processing.modflow@gmail.com címre! Ezzel elfigadjátok ennek a távvizsgáztatásnak a szabályait!

Nyilatkozat formanyomtatvány vizsgához: nyilatkozat.docx


2. Használt szoftver: 

Processing MODFLOW v8.0 for Win10 oktatási/demo freeware!

Innen is letölthető!

Processing MODFLOW for Windows 7.0 freeware!

Processing MODFLOW for Windows 5.3.3 freeware!

Letölthető a www.simcore.com honlapról. Az 5.3.3 verzió teljes, de Win10 alatt vacakul működik, akinek szüksége van rá, megkaphatja. Az ingyenes verzió 3 réteget, rétegenként 2000 cellát és összesen 5000 elemet kezel... A feladatot úgy kell megoldani, hogy ez elég legyen! Installálásnál az alapértelmezéseket célszerű elfogadni!


3. Tematika (az aktuális helyzethez alakítva):

  • Bevezetés. Mi a modell? A modellezés célja. Az alkalmazott numerikus módszerek alapjai.
  • Permanens állapot szimulációja
  • A legismertebb Modflow csomagok (Recharge, Horizontal flow barrier, Well, River, Drain, General Head Boundary)
  • Peremfeltételek típusai, mikor melyiket válasszuk
  • Térbeli változások követése (zónák és folytonos átmenetek), interpolációs algoritmusok alkalmazása
  • Kapcsolat külső szoftverekhez (Excel, Surfer, Grapher, stb.)
  • Nem permanens modellezés – és időben válltozó tulajdonságokat leíró csomagok (pl. Time-variant specified head)
  • Speciális modellezési feladatok (2D vertikális síkmodell) Tóth féle egységmedence szimulációja (K, Γ, rétegzettség hatása. Víztermelés hatása) Szivárgás gát alatt
  • Transzportmodellezés elvi alapjai - transzportmodell felépítése
  • „Vizsgafeladat” megoldása saját gépen

 

4. Videók

A teljesítés segítéséhez készítettem számos videót, kéretik megnézni!

A videók mindenki számára ingyenesen, szabadon, saját felelősségre használhatóak! Bár a videókat próbáltam legjobb tudásom szerint elkészíteni mégis maradhattak benne hibák! Az anyagokban lévő esetleges hibákért elnézést kérek, de az ezáltal okozott károkért semminemű felelősséget nem vállalok!

A modelleket a Processing MODFLOW 8.0.47 oktatási/demo verziójával elkészíthetően készítettem el, a neten megtalálható ingyenes, teljes 5.3.3. verzió (sajnos Win10 alatt nem jól fut) nagyon hasonló, szinte minden ugyanúgy működik rajta! Letöltés: www.simcore.com!

Minden videónak van egy sorszáma, az azonos témákhoz tartozó videók, táblaképek azonos sorszámúak. A sorszám haladási sorrendet is jelent, nem nagyon érdemes ugrálni! Van olyan, ahol csak modellezés van, ahol szükségesnek gondoltam van táblás magyarázat és nyilván ebből kifolyólag végső táblakép is! 

A bakikért (amikor félrekilkkelek, félrebeszélek, a kutyáim (bele)ugatnak, stb.) előzetesen is elnézést kérek, remélem ettől függetlenül hasznos lehet a hallgatóknak a kurzus abszolválására való felkészülésben, másoknak pedig a szakmai tevékenységük során!

4.1. Elméleti videók

Az elméleti videók talán segítenek abban, hogy képbe kerüljetek kicsit  a témával kapcsolatban, lehet, hogy talán kicsit elvi jellegűek, de remélem van benne olyan is, amit hasznosnak gondoltok!

4.2 A Processing Modflow v8.0 kezelésével kapcsolatos rövid videók (amiket azért készítettem, hogy egy-egy témában gyors segítséget kapjatok)

4.3 Magyar nyelvű hosszabb videók, feladatmegoldások:

Ezeket a videókat azért csinálta,m, hogy néhány modellt az elejétől a végéig végig tudjatok követni.

 

5. Házi feladatok (a feladatkiírások feltöltése folyamatosan történik):

1. Permanens modellépítés (mélygarázs talajvíz-visszaduzzasztó hatásának  vizsgálata) modell_levelezo_hf1_hidrodinamikai-es-transzportmodellezes-2021.pdf

2. Tóth-féle egységmedence modellezése modell_levelezo_hf2_hidrodinamikai-es-transzportmodellezes.pdf

3.Nem permanens modellépítés (modell_levelezo_hf3_hidrodinamikai-es-transzportmodellezes.pdf

4. Transzportmodell építése (egy szennyezett terület kármentesítésének előtervezése) modell_levelezo_hf4_hidrodinamikai-es-transzportmodellezes.pdf

Adatok: teruletek_hatara.zip


Teljesítés: A feladatok során készített adatállományokat kérem a félév végén leadni! Leadandó egy pdf állomány, ami valójában a feladat megoldáásról szólü jegyzőkönyv, amiben a megoldás során készített grafikákat, magyarázattal együtt kérem egyszerűsített szakvélemény formában (cím, mi volt a feladat, mik az eredmények (ábrán is bemutatva) és rövid összefoglalás az eredményekről (megállapítások, problémák, stb.), dátum, aláírás)  a megbeszélt időpontig leadni! A PDF mellett kérem a készített adatállományokat egy tömörített mappában ladni!  A PDF nem helyettesíti a modellezési adatállomáynokat és viszont!!!

 

Sok sikert a tárgy teljesítéséhez!

Köszönöm!

Balázs