Modellezés (nappali)

Erre az oldalra kerülnek fel az alábbi tárgyak anyagai

A Kurzus jelenleg magyar nyelven nem folyik!

Transzportmodellezés BSc - Hidrodinamikai és transzportmodellezés MSc

Kedves Hallgatók!

A hidrodinamikai modellezéssel kapcsolatos órákat minden hétfőn fél 9-12 között a Tanszéki Számítógépes teremben (A/4. alagsor) tartom meg. 

Az órákon a modellezés elméleti részeit beszéljük meg és közösen az önálló feladatokra nagyon hasonlító feladatokat oldunk meg, miközben tisztázzuk, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. A megértéshez alapvető hidrogeológiai és szivárgáshidraulikai ismeretek szükségesek!

Több módon van értelme a dolgok követésének:

1. Figyelsz, megérted, otthon kipróbálod és megcsinálod az önálló feladatot még ameddig emlékszel mindenre!

2. Megpróbálod követni a dolgokat és gépen utánozni... Ehhez nagyon kell figyelni, gyorsnak is kell lenni... Ellenjavalt!

3. Összeálltok 2-3 fős csoportba, egy valaki a gépen próbál követni, mások figyelnek és egymást segítitek. Ez működőképes lehet, de nem váltja ki az otthoni mihamarabbi feladat-megoldást! Előny, hogy ebben az esetben van saját digitális állomány, amibe bele lehet nézni!

Az órák után az általam gyártott állományok is elkérhetők!

Ergo: aki szeretne, az hozhat saját gépet, de nem feltétel... Ha gépet hozol, hozzál elektromos elosztót is magadnak! A szoftvert előre telepítsed magadnak és ne az asztalra, ne a dokumentumok könyvtárba, ne a saját mappáidba, hanem valahova a gyökérkönyvtár közelébe. ÉKEZETET a könyvtár vagy szülőkönyvtár nevében csak akkor használj, ha mazochista vagy!!

A katalógus, ha van (ha lenne), a pozitív diszkrimináció eszköze a végső elbírálásnál, a katalógus miatt kérem, hogy senki se járjon órára, csak ha úgy érzi, hogy számára értelme van annak, hogy ott legyen!

A félév végén az utolsó órán mindenkinek élesben kell önállóan egy modellt összeraknia, akinek nem sikerül, az addig utógyakozik, amig meg nem tudja csinálni... (Ezért van értelme a feladatok otthoni önálló megoldásának...)

Konzultáció: Feladattal kapcsolatos rövid, értelmes kérdésekre órák közben, a szünetben, hosszabb, de értelmes kérdésekre az órák után  válaszolok. Értelmetlen kérdésekkel (nem tudom/nem lehet megcsinálni, segíts!, stb.) nem foglalkozom!

Időbeosztás: Kérem vegyétek figyelembe, hogy külsős vagyok, igen hektikusan vagyok az egyetemen, ha valamiért bemegyek, akkor valószínűleg nem azért teszem, hogy veletek foglalkozzam, hanem mert más dolgom van ott. A hétfői napokon viszont az a "dolgom", hogy veletek foglalkozzam, kérem ide koncentrálni a konzultációkat!

Használt szoftver: 

Processing MODFLOW v8.0 for Win10 oktatási/demo freeware!

Processing MODFLOW for Windows 5.3.3 freeware!

Letölthető a www.simcore.com honlapról. Az 5.3.3 verzió teljes, de Win10 alatt vacakul működik, akinek szüksége van rá, megkaphatja. Az ingyenes verzió 3 réteget, rétegenként 2000 cellát és összesen 5000 elemet kezel... A feladatot úgy kell megoldani, hogy ez elég legyen! Installálásnál az alaértelmezéseket célszerű elfogadni!

Tematika: modellezes-tematika_2017.pdf

Feladatok (még szaporodhatnak):

1. önálló feladat: 1hgfeladat2019.pdf

2. önálló feladat: 2017_2.pdf 

3. önálló feladat: 3hgfeladat_2018.pdf

Figyelem!  A második feladatban előírt animáció készítés a Windows 10 operációs rendszer alatt nem működik,mivel az a bitmap-formátumot immár véglegesen nem támogatja! Az ilyen gépen dolgozók az animáció helyett néhány reprezentatív állapot potenciálképét készítsék el (pl.résfal előtt, résfal utáni állapot)!

Teljesítés: A feladatok során kapott adatállományokat hallgatónként CD-n, DVD-n kérem a félév végén leadni! A megoldás során készített grafikákat, rövid magyarázattal együtt papíron kérem egyszerűsített szakvélemény formában (cím, mi volt a feladat, mik az eredmények (ábrán is bemutatva) és rövid összefoglalás az eredményekről (megállapítások, problémák, stb.), dátum, aláírás)  a tanszéki adminisztráción (A/4. fszt. 37) vagy a szobámban (A/4. fszt. 34) a megbeszélt időpontig leadni! A papír nem helyettesíti a CD-t és viszont!!!

Sok sikert a tárgy teljesítéséhez!

Köszönöm!

Balázs